Nová väčšina Lipšica by sa do parlamentu dostala, SDKÚ-DS nie

18.10.2012 Bratislava

Bratislava 18. októbra (TASR) – Ak by sa predčasné voľby do Národnej rady SR konali už dnes, strana Daniela Lipšica Nová väčšina by v nich získala 5,8 percenta a v parlamente by tak mala 12 zástupcov.

Vyplýva to z prieskumu preferencií politických strán agentúry MVK, ktorý sa uskutočnil v dňoch 5.-11. októbra. SDKÚ-DS by ostala tesne pred bránami parlamentu.

Najsilnejšia strana Smer-SD v prieskume získala 40 percent a sociálni demokrati by v parlamente obsadili 79 mandátov. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti skončili s 9,1 percentami a v parlamente by ich reprezentovalo 18 poslancov. Kresťanskodemokratické hnutie získalo v prieskume 8,4 percenta a klub by tak mal 16 kresiel, strana Most - Híd získala 7,3 percenta a opierala by sa tak o 14 zákonodarcov. Spolu s Novou väčšinou by sa do parlamentu dostala aj strana Sloboda a Solidarita s 5,8 percentami a disponovala by 11 hlasmi.

Pred bránami parlamentu by podľa prieskumu ostali Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana (4,8 percenta), Strana maďarskej koalície (4,5 percenta) aj Slovenská národná strana (4,2 percenta). Ľudová strana Naše Slovensko by získala 1,9 percenta hlasov, Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko 1,4 percenta, 99% - občiansky hlas 1,2 percenta a Zmena zdola - Demokratická únia Slovenska 0,3 percenta.

Agentúra MVK uskutočnila prieskum ma vzorke 1133 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, regiónov a veľkostných kategórií sídiel. Tí odpovedali na otázku "Ak by sa predčasné voľby do Národnej rady SR konali už dnes, ktorej strane by ste odovzdali svoj hlas?" Spomedzi opýtaných 10,3 percenta uviedlo, že by sa na voľbách určite nezúčastnili a ďalších 18 percent nevedelo, či by sa zúčastnili, resp. koho by v nich podporili.

TASR informoval Pavel Haulík z Agentúry MVK.

SDKÚ-DS: Berie na vedomie, že by sa nedostala do parlamentu, pokračuje v práci

Strana SDKÚ-DS berie na vedomie výsledky prieskumu verejnej mienky, podľa ktorého by sa nedostala do parlamentu. Naďalej mieni pokračovať vo svojej práci a verí, že to ľudia ocenia.

"Robíme si svoju prácu a snažíme sa ju robiť čo najlepšie. Navrhujeme riešenia pre ľudí a verím, že ľudia to budú vnímať. Verím, že práca bude odmenená," povedal pre TASR šéf klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Podľa podpredsedu Ivana Štefanca sú všetky čísla motivujúce. Strana pracuje na programe, nové tézy mieni predstaviť na programovej konferencii 17. novembra.
 

Vyberte región